Ceritalah......

Tentang hidup... tentang sesuatu...

About life...

Terima Kasih kerana singgah ke Ceritalah...... Laman ini Kak Ina buka adalah untuk kita semua bercerita , bertukar pandangan dan pendapat dalam semua perkara berkaitan dengan hidup kita. Sudilah kiranya dapat diberikan komen atau pandangan untuk sama-sama kita kongsi. Dan, janganlah serik untuk singgah lagi ke laman Ceritalah....... ini. Jumpa lagi !!

Day by day...

Temari

Pernah dengar tak pasal temari? Kak Ina dapat tahu pasal temari ni masa tengok Martha Stewart punya talk show. Temari ni sebenarnya one kind of art dari Jepun. Rupanya macam bola, tapi dah di decorate cantik-cantik. Maka hasilnya pun cantik le.

Ok lah Kak Ina cerita sikit pasal temari ni. Ini apa yang kak Ina dapat from my reading pasal temari . Temari ni rupanya samalah macam sebiji bola ( gambar di bawah ). Dan ia, sebenarnya adalah folk art dari China dan ia di bawa ke Jepun lebih kurang lima atau enam ratus dahulu.

Asalnya Temari ni di buat oleh kaum ibu dan nenek- nenek sebagai barang mainan untuk anak atau pun cucu mereka. Kiranya masa tu dia orang guna temari ni untuk main bola macam kita sekarang ni le. Dulu-dulu dia orang buat temari ni guna kain-kain reja atau pun cebis-cebis kain untuk buat kimono. Tak pun kimono yang lama-lama tu dia orang recycle untuk buat barang mainan pulak. Kira baguslah dia orang ni tak membazir, kita patut ikut attitude ni. Cebis-cebis kimono tu dia orang gumpal kemas-kemas dan balut pulak dengan silk fabric hingga bentuklah bola, lepas tu barulah di wrapped dengan jalur-jalur fabrics.

Tapi itu cerita pasal nak buat temari zaman dulu punya sekarang ni dia orang dah ubah dah caranya. Untuk bahagian dalamnya boleh sama ada digunakan polistren yang dah di bentukkan bulat atau pun kita boleh juga guna old sock yang dah tak pakai tu. Untuk lebih detail lagi macam mana nak buat temari ni cuba klik disini. Kat situ ada photo essay macam mana temari di buat. Tapi untuk buat temari ni masa kita wrapped tu kita kena buat very-very tightly, kalau masa dulu disebabkan kemasnya mereka lilit jalur-jalur kain tu sampaikan temari tu boleh bounce macam bola kita sekarang ni lah.

Menariknya temari sekarang ni dah terevolusi kalau dulu-dulu ianya sebagai barang mainan budak-budak sekarang ni dah jadi barang hiasan. Even temari sekarang ni dah jadi bahan art and craft bagi golongan kelas atasan di Jepun. Therefore temari sekarang dihias dengan pelbagai teknik embroidery pun ada. Some of the most interesting temari can be seen here.

Kak Ina tertarik dengan teknik membuatnya, yang gunakan benang tu. Kiranya sesuatu yang agak baru jugak lah untuk kita di sinikan. So apa kata kita cuba pulak membuat temari as our new hobby. Why not kan!!


0 comments:

Post a Comment 
Terima Kasih kerana singgah ke Ceritalah...... Laman ini Kak Ina buka adalah untuk kita semua bercerita , bertukar pandangan dan pendapat dalam semua perkara berkaitan dengan hidup kita.Untuk itu, bagi setiap topik yang diperbincangkan atau diceritakan sudilah kiranya diberikan komen atau pandangan untuk sama-sama kita kongsi. Dan, janganlah serik untuk singgah lagi ke laman Ceritalah....... ini.

Jumpa lagi !!